Uložiť Uložené

Tematín

Z hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí, síce už zostali iba ruiny, no turistov a návštevníkov láka dodnes. Zrúcanina sa nachádza v horách Považského Inovca, medzi obcami Hrádok a Lúka. Aby ste sa na toto rozprávkové miesto dostali, musíte si kopec poctivo vyšliapať, vedie sem niekoľko turistických chodníkov. 

Na toto miesto sa vybrala aj naša blogerka Evely, ktorá so svojou rodinou rada navštevuje výnimočné miesta.

Tematín je veľmi nenápadná zrúcanina medzi Piešťanmi a Novým mestom, presnejšie medzi obcami Hrádok a Lúka. Ak viete, kde ho máte hľadať, tak ho na malý okamih zazriete aj z diaľnice v kopcoch neďaleko minerálnej vody Lucka.

Vedie tam viacero ciest, my sme si vybrali tú z Hradku. Je to nenáročná, asi hodinková prechádzka, dokonca to zvládne aj terénny kočár. Obídete zopár domov a ocitnete sa v lese.

Nie je to frekventované miesto, tak si môžete vychutnať to ticho a šum lesa, prípadne sa započúvať do spevu vtákov. Dovedie vás k hradu, ktorý uvidíte až tesne pred koncom.

Je to už len jeho zrúcanina, no zachovali sa múry a okná. Samozrejme, nechýba z neho nádherný výhľad na okolie. Tematín je dostupný celoročne, počas letnej sezóny sa platí symbolické vstupné (1 €), a je tu otvorený aj malý obchodík so suvenírmi. Ich zakúpením prispejete na opravy hradu, ktoré už v súčasnosti prebiehajú a vykonávajú ich dobrovoľníci. 

V okolí sú lúky s ohniskami, takže si môžete založiť oheň a opiecť špekačky. Pripadne sa tam zahrať rôzne hry. Je to príjemný výlet s kamarátmi, deti si s kamošmi cestu k hradu aj samotný hrad užijú, aj sa navzájom poháňajú dopredu, čiže im nemusíte celú cestu hovoriť už len kúsok;))

Na námestí v dedinke Lúka si môžete pozrieť ako hrad vyzeral v skutočnosti, je tam totiž jeho malá napodobenina. 

Lajk od maminy Evely

Je to jeden z hradov, na ktorý si musíte vyšliapať. Cesta hore však nie je vôbec náročná a zvládnete ju aj s deťmi.

Hore