
Uvarte si s nami lahodné domáce gnocchi s hubovou omáčkou, parmezánom a rukolou

Neustále dumáte nad tým, čo nové uvariť? Hľadáte rýchly a hlavne chutný recept z domácich surovín, ktorý ulahodí každému labužníkovi? Práve ste ho našli!
GNOČI ALEBO ŇOKY?
Nejeden človek zneistie, keď si má toto jedlo objednať u čašníka a vysloviť ho správne. V kuchyniach z celého sveta majú tieto cestoviny podobný názov – noky, ňoky, nocke, … Vyhnite sa prípadným rozpakom a zapamätajte si, že táto dobrota sa vyslovuje „ňoky“.
Pod týmto názvom sa skrývajú malé elipsovité až väčšie gule varené v slanej vode. Každá guľka sa varí zvlášť, a preto sú po celom povrchu také „naslyzlé“.
PRIPRAVTE SI TÚTO TALIANSKU DOBROTU KROK PO KROKU
Gnocchi sa dajú pripraviť snáď na milión spôsobov. My si ukážeme, ako ich pripraviť s lahodnou hubovou omáčkou. Tak hor sa do pohodového varenia, pri ktorom vládne voňa, uvoľnenie a dobrá nálada!
INGREDIENCIE (GNOCCHI):
- 1 kg zemiakov
- 300 g hladkej múky (ideálna je múka na kváskovanie)
- 1 vajíčko
- štipka soli
INGREDIENCIE (HUBOVÁ OMÁČKA):
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 600 g čerstvých šampiónov
- soľ
- korenie
- demi-glace omáčka (prípadne 300 ml kuracieho vývaru)
- 200 ml smotany
- parmezán
- petržlenová vňať
- rukola (na dozdobenie)

PRÍPRAVA:
- Zemiaky uvaríme v šupke. Vodu zlejeme a necháme trochu vychladnúť, aby sme si nepopálili prsty. Zemiaky ošúpeme ešte teplé a pomelieme na mlynčeku. Pridáme múku, vajíčko, soľ a rukou vymiesime cesto do hladka tak, aby sa nelepilo na ruky. Pozor ale, múky musí byť v ceste čo najmenšie potrebné množstvo, inak budú cestoviny tvrdé.
- Cesto rozdelíme na 6 menších kusov a rozvaľkáme ich na valce. Tie následne pokrájame na drobnejšie kúsky, cca 2 cm veľké.
- Takto pripravené gnocchi hodíme do väčšieho širokého hrnca s vriacou osolenou vodou – vždy hádžeme maximále dve hrste, aby sa nezlepili. Hneď, ako vyplávajú na povrch, sú hotové a vyberieme ich.
- Cibuľu orestujeme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme na plátky nakrájané šampióny.
- Pridáme demi-glace omáčku (prípadne vývar), smotanu a pár minút povaríme.
- Do omáčky vmiešame uvarené gnocchi, premiešame a na vrch posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou.
- Na tanieri pridáme na dozdobenie ešte rukolu, parmezán a pár kvapiek olivového oleja.
- Servírujeme a vychutnávame! :)
Ako sa vám článok páčil?